Get Adobe Flash player

 Najveći grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) Dubai biće spreman da predstavi prve vile koje će biti odštampane 3D štampačem u naredna dva mjeseca, izjavio je generalni direktor Opštine Dubai Nusein Naser Lotah. Sva neophodna oprema i sav alat za izgradnju vila se već nalaze u Dubaiju, s obzirom na to da je ovaj projekat dio gradske Strategije za 3D štampanje.

Ono što je počelo kao samo dva nebodera inspirisaće cijeli jedan šumski grad do 2020. godine. Još ranije ove godine je italijanska arhitektonska agencija Stefano Boeri Architetti (SBA) saopštila da planiraju izgraditi dva zelena biljna nebodera u kineskom Nanjingu. Zasnovana na ranijim varijantama u Milanu, ta naseljiva "vertikalna šuma" od nebodera dizajnirana je da razbije smog, apsorbuje ugljen dioksid i isparava kiseonik. Projektovan je opet od strane Stefano Boeri Architetti, pomenutog tima koji razvija zelene projekte širom svijeta, a ovaj njihov futuristički pošumljeni grad biće dom zajednice od oko 30.000 ljudi.

Tehnologija 3D štampe nije novost, ali ovo je prvi poduhvat pravljenja zgrade koje će se koristiti u komercijalne svrhe. Prosperitetni Ujedinjeni Arapski Emirati ne samo da ne zaostaju za svjetskim trendovima već žele i da ih postavljaju. Zato je Nacionalna komisija za inovacije Emirata dala zeleno svijetlo za gradnju prve poslovne zgrade u Dubaiju koja će se cijela raditi upotrebom 3D štampača. Riječ je o građevini površine 185 m2 koja će se graditi 3D štampačima visokim šest metara koje proizvodi kineska kompanija Winsun.

Projekat pod imenom "NexusHouse" je zajedničko djelo Tehničkog Univerziteta iz Minhena i Teksaškog Univerziteta iz Austina. Ova prizemna kuća je energetski nezavisna, napravljena od recikliranih i održivih materijala, ima sistem za prečišćavanje vode i solarne panele na krovu. Energijom iz solarnih panela snabdijevaju se svi aparati u kući- osvjetljenje, kuhinjski aparati, klimatizacija i električni automobil.

SCI-Arc studenti su poznati u svijetu arhitekture. Posljednji njihov dizajn je izazvao veliku pažnju. U pitanju je Dale kuća (Dynamic Augmented Living Environment prev. Dinamički uvećana životna okolina). Koncept je insipirisan južno-kalifornijskim vremenom i prirodnim okruženjem i modularnog je karaktera. Kuća se sastoji od dvije pokretne cjeline ukupne površine oko 56 kvadratnih metara. Kada se te cjeline otvore i odvoje jedna od druge, ukupna površina kuće iznosi nevjerovatnih 167 kvadratnih metara. Vlasnik kuće može na ovaj način da koristi tople dane u toku godine.

Nagrađivani arhitektonski biro Carl Turner Architects je nedavno predstavio jedinstveni projekat kuće koja rješava sve veći problem poplava u Velikoj Britaniji i u drugim djelovima svijeta. Biro Carl Turner Architects je projektovao Plutajuću kuću koja sarađuje sa svojim okruženjem, umjesto da se trudi da radi protiv njega. Projekat je djelimično plutajuća kuća, djelimično čamac, i 100% samodovoljna, ugljenično neutralna kuća koja generiše sopstvenu električnu energiju sa ugrađenim solarnim panelima. Plutajuća kuća je stvorena kao odgovor na izazov koji je postavila kompanije Paper Houses.

Arhitektonski biro OVA Studio iz Hong Konga projektovao je Hive-Inn - koncept hotela čudnog izgleda napravljenog od raznobojnih transportnih kontejnera. Projekat je urađen za potrebe konkursa Radical Innovation Awards Competition 2014, a smjela struktura je napravljena od djelova koji se mogu mijenjati u zavisnosti od potrebe hotela. Pored proširenja tržišta za poštovaoce brendova, arhitekte su takođe zamislili druge funkcije za ovaj koncept. Jednom kada se transportni kontejner povuče iz upotrebe, on može biti isporučen i iskorišćen u oblastima pogođenim katastrofama. Gosti takođe mogu da kupe kontejnere kao mobilne stanove i kancelarije.

Eko certifikat potvrđuje da se u objektu racionalno koriste energenti, sredstva za rad i da se njihova provjera vrši po tačno utvrđenim procedurama. Sama izgrađenost objekta mora imati sve potrebne kontrolne tačke i sredstva za spriječavanje gubitka energije. Isto tako, certifikat se odnosi na sortiranje, razvrstavanje i selektivno prikupljanje otpada koji se stvaraju kao nusproizvodi unutar procesa usluga u hotelu. U eko hotelima jela se pripremaju po tradicionalnim receptima, od domaće proizvedenih proizvoda sa područja na kojem se nalazi hotel. Širenje ekološke svijesti među osobljem, gostima hotela i svima koji dolaze u dohvat sa njihovim uslugama cilj je kojem teže svi eko hoteli.

Tokom 2022. godine Katar će biti domaćin Svjetskoj prvenstva u fudbalu, a zvaničnici ove države su zabrinuti kako će smjestiti 25.000 ljubitelja fudbala. Zbog toga su arhitektonski studio Sigge Architects i kompanija Global Accommodation Management uradili projekat plutajućih hotela i apartmana koji će biti energetski nezavisni i efikasni. Svi hoteli će imati sisteme za proizvodnju energije, tretman otpadnih voda i reciklažu. Luksuzni apartmani će biti moderno dizajnirani sa velikim staklenim zidovima koji će pružati pogled na okean.

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish