Get Adobe Flash player

 


srijeda, 11 februar 2015 20:01

Kako izabrati bicikl koji vama odgovara

Ocijenite sadržaj
(6 Glasova)

Kupiti dobar bicikl je lako. Ali kupiti bicikl koji je dobar upravo za vas – malo je teže. Zato smo tu da vam pomognemo. Najčešće pitanje koje prodavci bicikala u proljeće čuju je: "Želim kupiti novi bicikl, možete li mi pokazati neki mountain bike koji bi mi odgovarao?" Ok, jasno nam je da želite novi bicikl – ali jeste li sigurni da vam treba baš MTB? I ako jeste, kakav vam MTB treba? Da bismo vam olakšali odluku, ponudili smo vam nekoliko scenarija korištenja bicikla – prepoznajte svoje potrebe i odaberite pravi bicikl za sebe.

Kuća – posao

Ako vam bicikl treba da biste išli na posao i sa posla, onda vam definitivno ne treba mountain bike. Koji onda? Gradski bicikl većih točkova i sa prenosnim omjerima posloženim za brzo probijanje kroz grad. Ovakvi su bicikli vrlo udobni i nerijetko imaju nogar i nosač za stvari.

Za šminkere

Teško je definisati ovu kategoriju, ona u principu zavisi od trendova, trenutno su to tzv. single speed bicikli. Odnosno bicikli sa jednom brzinom, uskim upravljačem i, naš je utisak, ne previše praktični. Sa njima silasci sa asfalta nisu preporučljivi.

Trekking za sve

Trekking bicikl još uvijek nije posebno popularan u našim krajevima, a u osnovi je najsvestraniji i najbolje izbalansirani bicikl. Ram mu je jako sličan MTB biciklu. Gume zavise od proizvođača do proizvođača, najčešće su između drumskih i terenskih, sa rubom koji ima čepove i glatkim srednjim djelom. Sa ovim biciklom možete juriti po putevima, otići na posao, kružiti oko vašeg omiljenog kafića a opet možete i u park, maknuti se sa asfalta, pa čak i na izlet u šumu.

MTB izletnik

Ovo su bicikli koji izgledaju kao MTB, ali nikada neće vidjeti neku tešku šumsku stazu. Njih kupujete ako želite bicikl koji izgleda "opasno", sa velikim točkovima i čvrstom ramom, ali nemate namjeru ići na teške terene. U principu je riječ o početnim modelima ponude MTB bicikala (tzv. entry). Zbog pristupačne cijene ovih je bicikla najviše na našim putevima.

MTB cross country

XC ili cross country bicikl je najzastupljeniji i sa najkraćim hodom suspenzije, on se kreće od 80 do maksimalno 110 mm. Predviđen je za sve vrste terena i najbolji je od svih MTB-a prilikom penjanja. Gume su mu od 1.85 do maksimalno 2.35, sa ne pretjerano velikim ripnama. Ovo je vrlo svestran bicikl, a nudi se u dvije verzije: sa jednom suspenzijom (hardtail) i dvostrukom (full suspension). Full suspension bicikli su skuplji (i nešto teži) od hardtaila.

Trial/enduro/DH

U ovoj kategoriji imamo tri full suspensiona sa različitim hodom: trial čiji je hod amortizera od 120 mm do nekih 140 mm, zatim enduro sa hodom između 150 i 160 mm i DH bicikle sa hodom od 160 nadalje. Ovi potonji su ujedno i najteži, sa najširim gumama i namijenjeni su za spuštanje na svim mogućim terenima svih mogućih nagiba. Zbog ograničenih prenosa nisu dobri za penjanje niti za vožnju ravno. Enduro biciklima posljednjih dvije godine vrtoglavo raste popularnost (kao i broj takmičenja u kojima sudjeluju). Mogu se spuštati gotovo na istim terenima kao i DH bicikli, podnose velike skokove, a puno su lakši i upotrebljiviji na usponima. Trial bicikli su za one koji žele karakteristike bicikle sličnije XC-u a da opet mogu voziti i na najsurovijim terenima.

Fitness

Nije vam do vožnje biciklom do posla, ne želite na njemu u kafić, nećete ići na teren. Za vas je idealan fitness bicikl – zapravo, specijalka sa ravnim upravljačem. Idealan je za hvatanje forme i savršeno se uklapa u vaš zdravi lifestyle. Široki ravni upravljač će vam olakšati upravljanje pa će vam bicikl biti osjetno udobniji od klasičnog drumskog upravljača.

Trkač

Specijalku nije potrebno posebno predstavljati: to je najbrži, najlakši i po mnogima najljepši bicikl. Idealna je za duge vožnje i nije praktična za vožnju gradom (što zbog uskih točkova a što zbog prenosnih omjera). Cijene variraju zavisno o opremi, konstrukciji rama ili namjeni. Najjednostavnije ih je podijeliti u race kategoriju i endurance (tu su još i TT modeli, time trial i modeli za zatvorene staze). Endurance je udobniji; to su modeli koji imaju na sebi deformacijske zone koje ublažavaju udarce koji se sa loših puteva prenose na ram. Sa druge strane, race modeli su direktniji, žustriji i brži.

NVO Zeleno Srce

2 Komentara

  • Link komentara Dado srijeda, 11 februar 2015 20:16 Napisano Dado

    Ovako lijepe đevojke bi kod nas bile prave promoterke biciklizma. Priželjkujem godinu da djevojke prihvate da im je biciklo mnogo ljepsi poklon od polovnog auta iz uvoza.

    Dobar tekst, sve pohvale za vas!

  • Link komentara NVO Zeleno Srce srijeda, 11 februar 2015 20:18 Napisano NVO Zeleno Srce

    Dado, zahvaljujemo sto nas pratite i komentarišete.
    Zdravo da ste!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish