Get Adobe Flash player

 


petak, 30 avgust 2013 22:07

Crvene banane

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Pored žutih banana na koje smo navikli, postoje i crvene banane, poznte i kao Crvena Daka Banana (Red Dacca Banana). Ove banane rastu u Aziji i Južnoj Americi, a obično su manje od žutih banana. Takođe, dosta su mekše i slađe od banana na koje smo navikli a ukus podsjeća na malinu. Najviše se jedu u Centralnoj Americi, gdje se i najviše izvoze. Banana naraste u visinu prosječno oko 7 m. Većina sorti su višegodišnje biljke. Crvena banana je još sladja, pa je idealna za torte i voćne salate. Banane se beru još dok su zelene, a dozrijevaju u posebnim prostorijama, pa čak i u toku transporta. Sazrijevanje se može ubrzati stavljanjem banana u papirne kese. To je omiljeno voće širom svijeta.

Šta je to korisno i lekovito u banani

Banane su dobar izvor B6 vitamina, kao i rastvorljivih vlakana. Manje zrele banane sadrže više skroba, a manje šećera, a zrelije obrnuto. Sadrže i odredjene količine kalijuma, mangana i C vitamina. Banana je kalorična i daje istu količinu kalorija kao krompir. Negdje za bananu kažu da je lijek. Razlog je taj što redovna potrošnja banana koristi pravilnom varenju hrane i crijevima. Redovnom upotrebom se smanjuje rizik od raka debelog creva, dojke i bubrega. Neki ljudi koriste unutrašnji dio kore od banane za poliranje zuba. Zubi postaju bjelji i sjajniji.

 

Upotreba banane

Banane se najviše jedu u svježem stanju, ali mogu i da se suše, kuvaju i prže.Posebno se koriste u kulinarstvu, za pripremu torti i kolača. Listovi banane su elastični i otporni na vodu pa se upotrebljavaju kao ambalaža. Banana se koristi negdje za dobijanje tekstilnog vlakna i papira. Kora od banane je poznata zato što se u filmovima uvijek neko oklizne na nju, ali unutrašnjost kore od banane se može iskoristiti za glancanje kožene obuće, torbi i sl.

 

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish