Get Adobe Flash player

 


petak, 02 mart 2018 19:39

Češki vozači najviše zagađuju životnu sredinu

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Češki vozači najviše zagađuju životnu sredinu u EU, dok su Šveđani načistiji, tvrdi britanska organizacija "Eco-experts". Među prvih pet vozača-zagađivača u EU su oni u Poljskoj, Estoniji, Hrvatskoj i Slovačkoj. U pravljenju spiska najvećih vozača-zagađivača ova organizacija uzela je u obzir prosječnu starost automobila, broj vozila na 1.000 stanovnika, postotak vozila na alternativna goriva, te opštu zagađenost vazduha. Za najtoksičnije vozače u EU proglašeni su Česi, koji imaju šesti najmanji postotak automobila na alternativne izvore - 0,7 odsto, a vozila su im u prosjeku šesta po starosti u EU - 14,5 godina.

Zbog toga je vazduh u Češkoj treći po zagađenosti na kontinentu. Na drugom mjestu su Poljaci, a slijede Estonija, Hrvatska i Slovačka. Najčistiji saobraćaj je u Švedskoj, koja bilježi i najmanje zagađenje vazduha, a slijede je ostale skandinavske države i Irska.

EU komisija za zaštitu životne sredine je u svom prošlogodišnjem izvještaju navela da zagađenje vazduha izaziva više od 500.000 preuranjenih smrti godišnje u Evropi.

nezavisne.com

1 Komentar

  • Link komentara Micko petak, 02 mart 2018 19:45 Napisano Micko

    Ovi istrazivaci nisu culi za CG sigurno, prosjecna starost vozila kod nas je zvanicno 15 godina, a na ulici je subjektivni osjecaj kao da je 25

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish