Get Adobe Flash player

 


utorak, 13 mart 2018 18:50

Zastrašujuće upozorenje potpisalo 20.000 naučnika

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Ozbiljna upozorenja o budućnosti i predviđanja katastrofe po čovječanstvo uzimaju sve veći zamah. Pismo upozorenja koje je prvobitno objavljeno u novembru do sada je potpisalo 20.000 naučnika. Riječ je o dokumentu koji je postao jedan od najrazmatranijih naučnih spisa ikada, a njegovi potpisnici ističu da su konačno uspjeli da utiču na politiku. Prvo upozorenje, sa 1.700 potpisa, stiglo je prije 25 godina od Unije zabrinutih naučnika, ali eksperti ističu da je situacija mnogo gora nego 1992. godine, ali i da su se gotovo svi poznati problemi znatno pogoršali.

Čovječanstvo se i dalje suočava sa egzistencijalnim problemima i velikom potrošnjom ograničenih resursa, ističu naučnici. Naučnici, mediji i lijeni stanovnici se ne bore protiv toga, ističe se u novom pismu objavljenom u časopisi "Biosajens“. Ako se nešto uskoro ne preduzme, doći će do katastrofalnog gubitka bioraznolikosti i neograničenih količina ljudske bijede, ističu u saopštenju. Naučnici su sada dopisali dio u kom navode da, zajedno sa ekonomistima, moraju da preusmjere svoj fokus sa podsticanja rasta na očuvanje planete. Profesor Vilijam Ripl u ime svih naučnika koji su potpisali pismo ističe da je njihovo upozorenje čovječanstvu imalo veliki odjek i da su pismom "pogodili u centar" uspijevši da privuku pažnju kako naučnih zajednica tako i javnosti.

Na Arktiku je ove zime zabilježena rekordno visoka temperatura, bar za pet stepeni viša od prosjeka, što je iznenadilo naučnike. Naučnici su izrazito zabrinuti jer je u toj regiji, usljed klimatskih promjena, zabilježena najtoplija zima u istoriji mjerenja. "To je jednostavno ludo", ističe Mark Sereze, direktor Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Koloradu koji proučava Arktik od 1982. godine. On tvrdi da nikada nije vidio ništa poput ovoga što se sada dešava u sjevernoj polarnoj oblasti.Stručnjaci smatraju da je visoka temperatura u ovoj oblasti dio ciklusa koji je izazvalo globalno zagrijavanje. Drugi dio tog procesa su ledene oluje koje su nedavno poharale Evropu i sjeveroistok SAD. Najsjevernija mjerna stanica na samom rubu Grenlanda u februaru je zabilježila 60 časova tokom kojih je temperatura prelazila nulu prema plusu.

Prošlomjesečna temperatura više dolikuje majskoj, napominje Rut Motram sa Danskog meteorološkog instituta. Nivo leda na Arktiku je u februaru bio niži od prošlogodišnjeg za 160.000 kilometara kvadratnih i sada iznosi oko 14 miliona, što je 1,3 miliona manje od normalnog tridesetogodišnjeg nivoa.

NVO Zeleno Srce

2 Komentara

  • Link komentara Mirjana utorak, 13 mart 2018 18:57 Napisano Mirjana

    Mi pratimo rijaliti i Monstatove dijete, uzas!

  • Link komentara Svjetlost utorak, 13 mart 2018 18:58 Napisano Svjetlost

    Ne vidimo mi nista mi imamo androide

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish