Get Adobe Flash player

 Tesla je objavio da je primio nove rezervacije za električni kamion-šleper koji je predstavljen sredinom novembra. Pepsi je postao prvi kupac koji je naručio trocifren broj vozila, pošto je uplatio depozit za nabavku 100 kamiona Tesla Semi. Do sada je najveća pojedinačna narudžbina iznosila 50 vozila, a kupac je bila korporacija Sysco koja se bavi distirbucijom hrane. Tesla nije saopštio koliko je ukupno kamiona do sada naručeno (manje od mjesec dana nakon premijere), ali pretpostavlja se da se radi o nekoliko stotina, ako ne i hiljadu vozila, a broj rezervacija mijenja se iz dana u dan.

Autobusi bez vozača će od 2019. godine saobraćati u Beču. Taj projekat će finansirati Ministarstvo saobraćaja Austrije, a cilj je da autobuska linija sa autobusima bez vozača počne da funkcioniše u realnim uslovima - sa autobuskim stanicama, redom vožnje i sa pravim putnicima. Projekat počinje na ljeto, a planirano je da prva takva autobuska linija počne da saobraća u gradskoj četvrti Aspern u Beču. Kako je navedeno u saopštenju, već je u toku testiranje autonomnog mini-busa "Navya Arma" sa električnim pogonom

"Smacircle S1" je mali, sklopivi i praktičan bicikl koji može da stane u običan ranac. Napravljen je od ugljeničnih vlakana, zbog čega je veoma lagan. Ovaj električni bicikl (e-bike) djelo je kineske startap komapnije "Smarcircle Technologies", koja trenutno prikuplja sredstava kako bi otpočela njegovu proizvodnju.  Zanimljvo je da S1 ne može da se pokrene dok ga vlasnik ne poveže na svoj smartfon i ne aktivira preko odgovarajuće aplikacije. Težak je nešto manje od sedam kilograma i može da dostigne brzinu od 20 kilometara na čas.

U dokumentu koji je ova švajcarska banka prije nekoliko dana poslala klijentima i investitorima, navodi se kako će velike elektrane uskoro "izumrijeti" jer su prevelike, nefleksibilne i nebitne za buduću proizvodnju električne energije. Umjesto njih, za domaćinstva i firme će biti jeftinije i djelotvornije proizvoditi sopstvenu energiju kojom će pogoniti i automobile, a sav višak proizvodnje skladištiti u baterijama. Zbog razvoja tehnologije, sve ovo će biti isplativo i bez državnih subvencija. Daljnji pad cijena baterija i solara dovešće do situacije u kojoj će već 2025. godine biti jeftinije kupiti električno od vozila na fosilna goriva.

Andrew Cuomo, guverner savezne države New York, nedavno je najavio početak poslovnih aktivnosti New York Green Banke, a služiće podsticanju ulaganja privatnog sektora u čiste izvore energije i energetsku efikasnost. Radi se o najvećem projektu ove vrste u SAD-u koji na raspolaganje potencijalnim investitorima stavlja čak milijardu dolara sredstava. Početna kapitalizacija banke od 210 miliona dolara biće usmjerena ka jačanu sektora vjetra, solara i drugih obnovljivih izvora energije na komercijalnom nivou.

 

Više od 50% uštede energije, kreativno korišćenje alternativne energije, efikasno smanjenje od 10t CO2 i korišćenje recikliranih materijala je koncept nove MOL benzinske pumpe koja je napravljena na principima održivog razvoja. Ova nova benzinska pumpa dokazuje da ekološka svijest i savremeni dizajn nisu protivrečni i da se ne isključuju. MOL dugi niz godina istražuje načine za razvoj benzinskim pumpi u skladu sa savremienim tokovima. Jedan od glavnih ciljeva je smanjenje troškova energije i korišćenje alternativnih izvora energije.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i UNDP počeli su projekat razvoja niskokarbonskog turizma čiji je cilj smanjenje emisija štetnih gasova u sektoru turizma i tokom kojeg će zainteresovani hoteli dobiti ekološki, odnosno zeleni sertifikat. “Hoteli slove kao veliki potrošači energije, gdje se energija troši na bespotrebnu rasvjetu, neprestano klimatizovanje hodnika, svakodnevno pranje peškira i posteljine. Zeleni hoteli teže korištenju štednih i LED rasvjetnih tijela, primjenjuju sisteme upravljanja energijom, ugradnjom senzora pokreta za regulaciju rasvjete u WC-ima, dvoranama za sastanke, hodnicima, smanjenom korištenju štetnih hemikalija”.

„Gradska djeca imaju jednu „dijagnozu“ a to je nedostatak prirode.“ kaže autor i voditelj emisije „Sasvim prirodno“. „A dokazano je da nedostatak prirode prouzrokuje: nedostatak pažnje za učenje, djeca nemaju samostalnosti, oskudni su u komunikaciji. Sve to prouzrokuje fizičke nedostatke, loše držaje tijela, ravne tabane, nedostatak imuniteta i sklonost alergijama. Djeca koja ne idu u prirodu ostaju neaktivna i samim tim nema stimulacije, nema prirodnog iskustva i nema praktičnog učenja.  Roditelji osjećaju tu problem, i onda brže-bolje šalju djecu na neke sportove, ali to nije to – djeci treba priroda. Mi smo biološka bića i tek kada smo u prirodi, onda smo ono što jesmo.“

U Južnoafričkoj Republici nalazi se eko odmaralište u kome posjetioci mogu da spavaju pod otvorenim nebom okruženi prelijepim pejzažem. U ponudi odmarališta su 5 udobih kuća i 3 luksuzne kuće na drveću koje su podignute na platforme kako bi gostima obezbijedile nezaboravnu noć pod zvijezdama. Gosti avanturisti mogu da biraju između 3 kuće na drveću. Prva je The Chalkley kuća koja grli staro stablo u srcu poljane i osvijetljena je brojnim fenjerima. The Tinyeleti kuća je smještena u bujnom drveću i sa nje se pruža pogled na lokalni potok. Luksuzna Kingston kuća je okružena kamenjem i nadkrivena krovom od pruća.

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish