Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 13 april 2014 18:39

Omotač kuće od solarnih panela VIDEO

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

60% kuća u Holandiji su terasaste kuće u nizu. Tim studenata sa Univerziteta Delft osmislio je solarni omotač za ovakve kuće koji je dizajniran tako da optimizuje potrošnju energije, a sačuva klasičnu holandsku arhitekturu. Omotač prekriva spoljašnji dio postojeće kuće od prednje do zadnje fasade, sa jednom stranom opremljenom sa staklom i fotonaponskim panelima koji generišu sunčevu energiju, i drugom stranom koja sadrži dodatnu izolaciju koja zarobljava toplotu unutra.

Ovaj koncept prikazuje kako 1.4 miliona slično građenih holandskih kuća mogu postati u potpunosti energetski neutralni.

Kritična stavka za efikasnost omotača je njegova prilagodljivost. Tokom zime, omotač obuhvata kuću u potpunosti kako bi zarobio toplotu, a tokom jeseni i proljeća se djelimično otvara kako bi obezbijedio ventilaciju. U toplijim mjesecima  on se u potpunosti otvara kako bi omogućio protok vazduha putem efekta dimnjaka. Ovo se odnosi na razlike u gustini između spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha što zauzvrat stvara silu potiska, pokrećući prirodnu ventilaciju kroz objekat.

Prema riječima tima koji je osmislio ovaj omotač, prosječnoj holandskoj porodici poboljšanje održivosti njihovog doma nije sam po sebi dovoljan razlog za renoviranje. Ako bi bašta i životni prostor bio takođe poboljšan, to bi učinilo prijedlog više privlačnim. Zbog toga, tim je inkorporirao te podjednako važne elemente u funkciju omotača. Pošto omotač djeluje kao tampon zona između njega i kuće tokom zime, on stvara odgovarajuće uslove za baštu, dok sam objekat ostaje toplije jezgro. Kada proljeće sa sobom donese toplije vrijeme, prostor se može koristiti za zabavu ili kao produžetak kuće.

Projekat je nazvan Prêt à Loger (spreman da se živi u njemu), a tim će ga prikazati na modelu tipične holandske kuće koja će biti izgrađena u Versaju u Francuskoj za Solar Decathlon Europe koji se održava u junu i julu 2014. Solar Decathlon je takmičenje na koje su univerziteti širom svijeta pozvani da demonstriraju koncepte pune veličine funkcionalnih solarnih kuća.

Pogledajte kako izgleda ovaj projekat:

gradjevinarstvo.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish