Get Adobe Flash player

 


utorak, 26 decembar 2017 22:00

Gomilanje elektronskog otpada širom svijeta

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Ujedinjene nacije upozoravaju na gomilanje elektronskog otpada, odnosno odbačenih mobilnih telefona, laptop računara i frižidera širom svijeta. Ukupno 44,7 miliona tona elektronskog otpada nagomilano je prošle godine, što je povećanje od osam odsto u odnosu na dvije godine ranije. Ta količina jednaka je kao 4.500 iPhone-ovih kula zajedno, a očekuje se da će rasti u narednim decenijama, piše "Daily Mail". UN apeluju na države da poboljšaju načine recikliranja često opasnog otpada, koji može da ispusti opasne hemikalije, poput olova i kadmijuma, u zemlju, vodu i hranu i oslobodi toksične gasove.

Očekuje se da će do 2021. godine, svijet biti preplavljen sa 52,2 miliona tona takvog otpada. Danas se taj otpad pretežno sastoji od frižidera, mašina za pranje sudova i drugih uređaja za domaćinstvo, ali i sve više mobilnih telefona i kompjutera.

U isto vrijeme, ova vrsta otpada, koja može da predstavlja ozbiljan rizik za ljudsko zdravlje i okolinu, rijetko se reciklira i odlaže na odgovarajući način i većina završi na deponijama ili se spaljuje.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish