Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 27 maj 2018 20:25

Na plažama najviše plastike

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

U okviru projekta “WELCOME”, Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Institut za biologiju mora iz Kotora ove sedmice su realizovali prve aktivnosti sakupljanja i selektovanja otpada iz mora sa izabranih plaža. Iz JP Morsko dobro je saopšteno da su akcije sakupljanja i selektovanja otpada sprovedene na djelovima Velike plaže u Ulcinju, Bečićke plaže u Budvi i plaže Igalo u Herceg Novom. To su prve u nizu akcija koje će biti realizovane 6 puta tokom realizacije projekta.

Otpad sa ovih plaža je selektovano sakupljan kako bi se omogućilo recikliranje materijala kao što je drvo, plastika, staklo i aluminijum.

"Prvi rezultati ovog istraživanja otpada sakupljenog na pomenutim plažama pokazuju da količine i vrste otpada variraju te da je na svim plažama dominantan otpad plastika. Na plažama u Herceg Novom i Ulcinju je sakupljena i velika količina drveta prirodnog porijekla, za razliku od obrađenog drveta kojeg je bilo jako malo na svim pomenutim plažama. U poređenju sa Herceg Novim i Ulcinjom najmanje otpada sakupnjeno je u Budvi", kazali su iz JP Morsko dobro.
Kako se navodi, Instituta za biologiju mora će analizirati i kategorisati sakupljeni otpad, a rezultati istraživanja će omogućiti praćenje otpada iz mora u naredne dvije godine kao i poređenja podataka i identifikaciju vrste i porijekla otpada koji na plaže dolazi iz mora i ušća rijeka.

NVO Zeleno Srce

1 Komentar

  • Link komentara Lustica nedjelja, 27 maj 2018 20:32 Napisano Lustica

    Prava stvar pred sezonu, ovakve bi akcije trebalo podrzati od srtrane lokalnih uprava kao obavezna priprema za sezonu.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish