Get Adobe Flash player

 


petak, 23 mart 2018 19:47

Rimac oduševio svijet VIDEO

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Mate Rimac je predstavio svoj novi automobil koji košta vrtoglavih 1,7 miliona eura, a mnogi se pitaju kome je namijenjena ova "zvijer"? Plan je da se proizvede svega 150 modela u pogonu u Svetoj Nedjelji nedaleko od Zagreba. Ovakav automobil koji dolazi iz male Hrvatske za koju, da nema turizma, vjerovatno niko ne bi ni znao, dobio je pažnju i pohvale svjetskih medija ali, kako to obično biva, i velike kritike iz Hrvatske.

Kritičarima uglavnom smeta cijena, pa je veliki broj komentara koji kritikuju Rimaca jer pravi automobile koje ne može da priušti "mali običan čovek". Kako navode, običan čovek ne može da kupi ni prekookeanski brod, a svi plaču za brodogradilištima, u koje su "ulupali milijarde javnog novca". Zbog toga se javnost u Hrvatskoj pita, čemu služi ovakva zvijer, gdje će se to voziti i kome je namijenjena

Predstavljanje modela C_Two propratili su gotovo svi veliki svjetski mediji koji ne skrivaju oduševljenje automobilom i performansama koje se čine apsolutno nevjerovatnim i koje su ga smjestile u elitni klub najbržih automobila na svijetu.

U medijima se tako posebno ističu podaci o ubrzanju, strašnom okretnom momentu i maksimalnoj brzini koja je veća od 400 km/h, ali i o snazi i izdržljivosti same baterije koja može izdržati do 650 km sa jednim punjenjem, dok je za dosezanje 80 % napunjenosti potrebno samo trideset minuta.

Laptop na točkovima

No osim samih sirovih brojki koje su ipak izuzetno bitne u automobilskoj industriji, Rimac C_Two dolazi i s naprednim tehnologijama zahvaljujući kojima su novinari Top Geara ovaj automobil nazvali "zastrašujuće pametnim" i "laptopom na točkovima".

Dolazi s osam ugrađenih kamera, šest radara, GPS-om i dvanaest ultrazvučnih senzora, tokom vožnje prikuplja čak 8 TB podataka svakog sata te je opremljen sa 72 električne kontrolne jedinice i procesora, što je snaga poput 22 Appleova MacBooka Pro. Zahvaljujući nevjerovatnoj tehnologiji, ovo je jedan od najpovezanijih serijskih automobila na svijetu. Tu su i tehnologije za sigurniju vožnju poput predviđanja rizika sudara, automatskog kočenja, praćenja mrtvog ugla, itd.

Automobil koji prepoznaje vlasnika i njegovo raspoloženje

Još jedan zanimljiv novitet na modelu C_Two jeste i mogućnost prepoznavanja lica vlasnika kojem tako neće biti potreban ključ kako bi otključao automobil, već je dovoljno samo pogledati u pravom smjeru i vozilo će se otključati. Takođe, računar ovog automobila prepoznaće i raspoloženje vozača i, prema njemu, predložiti način vožnje – sportski ili opušteniji. Zanimljiva je i opcija virtualnog trenera vožnje koji vozača savjetuje o načinu vožnje – kada se držati kojeg dijela staze, kada početi kočiti, ubrzavati i slično. Takođe, C_Two će prilagoditi način vožnje  u zavisnosti od vremenskih uslova na cesti kako bi se automobil optimalno ponašao i tokom pljuskova ili po teškoj magli.

index.hr

1 Komentar

  • Link komentara Car men petak, 23 mart 2018 19:57 Napisano Car men

    Momak je genije naseg doba, tek ce se vidjeti I shvatiti kakvu je firmu napravio. Proslavice se kao Ferrari.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish